Praktijkinformatie | Vergoedingsmogelijkheden

Er zijn vijf mogelijkheden voor vergoeding van dyslexiezorg:

1. Via de zorgverzekering, mits er sprake is van ernstige, enkelvoudige dyslexie en uw kind voldoet aan de leeftijdscriteria.
2. Via de GGZ
3. Via een aanvullende verzekering voor psychologische hulp
4. Via belastingaftrek
5. Via de gemeente

1.

Vergoeding via de zorgverzekering
Kinderen bij wie intensieve begeleiding op school onvoldoende helpt, hebben een verwijzing naar de zorg nodig. Als ouder meldt u uw kind aan bij een dyslexiebehandelaar die beoordeelt of in het leerlingdossier het vermoeden van ernstige dyslexie door de school voldoende is onderbouwd om tot onderzoek over te gaan. Toont het diagnostisch onderzoek aan dat er bij nader inzien geen sprake is van ernstige dyslexie, dan worden de kosten van het onderzoek niettemin vergoed door uw verzekering.

Contact met verzekeraar
Het is raadzaam van te voren te informeren bij uw verzekering met welke behandelaars zij een contract hebben afgesloten. Kiest u een behandelaar die geen contract heeft, dan kunt u eventueel in aanmerking komen voor restitutie van (een deel van) de kosten die u eerst zelf hebt betaald. Soms heeft u eerst toestemming nodig van uw verzekeraar om aan het traject van diagnostisch onderzoek en behandeling te kunnen beginnen.
Het is een vereiste dat alle behandelaars vanaf 1 januari 2010 werken met het DBC-systeem. Om de kwaliteit te waarborgen zijn twee instituten opgericht: het Kwaliteitsinstituut Dyslexie (KD) of het Nationaal Referentiecentrum Dyslexie (NRD).

2.

Vergoeding via de GGZ
Voor kinderen waarbij sprake is van dyslexie en tegelijk voorkomend andere problemen (comorbiditeit) bestaat er een mogelijkheid leesbegeleiding te krijgen via de behandeling in de GGZ.

3.

Vergoeding via een aanvullende verzekering voor psychologische hulp
Een dyslexie-onderzoek kan ook onderdeel zijn van een psychologisch onderzoek. In dit geval kan een deel van de kosten van het psychologisch onderzoek (tot maximaal 500 euro) worden vergoed. Het onderzoek moet benoemd worden als: een test in verband met leerproblemen waarvoor u eerst bij de huisarts een verwijzing moet vragen.

4.

Via belastingaftrek
Komt uw kind niet in aanmerking voor bovengenoemde vergoeding van diagnose en behandeling dan kunt u proberen de kosten van dyslexie als bijzondere uitgaven af te trekken van de belasting.

5.

Via de gemeente
Kunt u de kosten met uw inkomen niet dragen, dan kunt u bij de gemeente een beroep doen op de Bijzondere bijstand.